Over ons

Tof dat jij onze afdeling wilt leren kennen!

In Sint-Pieters-Rode bestaat de Landelijke Gilde al 125 jaar.

In 1996 werd het 100-jarig bestaan gevierd, o.m. met de restauratie van het gekende Sint-Jozefskapelletje in de buurt van het Kasteel van Horst en met de uitgave van een video over 'Rooi'.

Daarna was er een kort dipje in de werking, maar die werd in 1999 nieuw leven ingeblazen door enkele Rooise mensen “van goede wil”.

Sindsdien groeide het aantal activiteiten en het aantal leden elk jaar.

De ledenteller schommelt de laatste jaren tussen 120 en 130 leden.

 

Een jaarprogramma ziet er in Sint-Pieters-Rode ongeveer zo uit:

  • Nieuwjaarsreceptie: begin januari
  • Feestvergadering: de laatste zondag van januari
  • Stokvisloting: de 3e zaterdag van februari
  • Daguitstap: in de loop van de maanden april of mei
  • Medewerking aan Rooi Kermis op de laatste zondag van juni
  • de Dolle Landbouwdagen van Rooi rond de 3e zondag van september met een Boerenbal op zaterdag en Boerenkermis op zondag
  • Bowlingavonden op de 3e woensdagen van de maanden november tot maart

Daarnaast doen we ook mee met de activiteiten van het gewest Aarschot, zoals een Lentewandeling in de loop van de maand april, een daguitstap begin juli en de Aarschotse Buitenband, een gezinsfietstocht rond Aarschot, op de laatste zondag van juli.

 

Ook in 2022 zal een deel van deze activiteiten niet kunnen doorgaan!

Over Landelijke Gilden

Heb je een warm hart voor het platteland en ben je graag onder de mensen? Dan is Landelijke Gilden de vereniging voor jou! Het hele jaar door organiseren de vrijwilligers van onze 900 afdelingen leuke activiteiten in hun dorp.

  • In het tuinseizoen krijgt je interessante tuintips tijdens een tuincursus of bij een bezoek aan één van de Open tuinen. Want in het laatste weekend van juni zetten honderden tuineigenaars hun deuren open voor het grote publiek. Landelijke Gilden heeft zelfs een tuinaanbod voor leerkrachten en leerlingen lager onderwijs: de Schooltuin! Met de Schooltuin willen we kinderen op een speelse manier laten kennismaken met tuinieren.
  • In de lente en zomer laten we je proeven van alle facetten van het platteland. Op de fiets ontdek je samen met je familie en vrienden de mooiste plekjes. Of ga je liever te voet de velden verkennen tijdens een dauwwandeling met nadien een lekker ontbijt? Als je wel van een wedstrijd houdt, dan is de Nationale streekzoektocht misschien iets voor jou? Te voet, met de fiets of met de auto, onderweg laten we je genieten van lekkere hapjes en streekproducten. Geïnteresseerd waar al dat lekkers vandaan komt? Tijdens de Dag van de Landbouw op de derde zondag van september ontdek je hoe het echt werkt.
  • Ook in het najaar zitten onze afdelingen niet stil. Je kan er leren, ontdekken, cultuur beleven en feesten. Zo organiseren heel wat landelijke gilden kookcursussen. Daarnaast kan je bij Landelijke Gilden terecht voor talrijke cultuurmanifestaties. Om het jaar af te sluiten of tijdens speciale feestdagen organiseren veel lokale afdelingen een diner of feestmaaltijd. Altijd brengen we mensen samen in een gezellige sfeer waar amusement en genieten centraal staan.

Het hele jaar door zet Landelijke Gilden zich als plattelandsvereniging in voor de leefbaarheid van de plattelandsdorpen. Het behoud van de dorpsschool, veilig fiets- en wandelverkeer, de bescherming van de open ruimte, de sociale samenhang in het dorp, het zijn thema's die Landelijke Gilden nauw aan het hart liggen.

Ook zin om lid te worden van onze gezinsvereniging? Je kan deelnemen aan onze activiteiten en je ontvangt daar boven op 6 keer per jaar het plattelandsmagazine Libelle Nest en ons ledenblad Buiten in de bus.

Nog geen lid?

Lid worden van de Landelijke Gilde Sint-Pieters-Rode is niet moeilijk: dat is gemakkelijk.
Kom gewoon naar één van de activiteiten of spreek één van de bestuursleden aan, als je ze tegen komt.
Als nieuw lid betaal je het eerste jaar de halve prijs (op dit moment: 14,00 euro); de andere jaren betaal je dus 28,00 euro. Er zijn aangepaste tarieven voor land- en tuinbouwers, al of niet in bijberoep.